Ifølge WHO er antibiotikaresistens en af de største trusler mod verdensbefolkningens sundhed. DANMAP overvåger derfor resistens i bakterierne Escherichia coli, salmonella og campylobacter overfor almindeligt anvendte og kritisk vigtige antibiotika for både mennesker og dyr.
Første målinger på kalkunkød overrasker
I 2022 viste DANMAP et højt niveau af resistens overfor 3. generation cephalosporiner i E. coli fra importeret kalkunkød. 3. generation cephalosporiner er en gruppe kritisk vigtige antibiotika, som i høj grad bruges til at behandle mennesker.
Fundene er gjort, efter ny EU-lovgivning om overvågning er trådt i kraft. Det er dermed første gang, at kalkunkød er undersøgt i tråd med de nye EU-regler.
”Da det er første år, DANMAP overvågede kalkunkød efter EU's nye regler, skal resultatet fortolkes med forsigtighed. Tiden vil vise, om det er et isoleret fund, eller om niveauet af resistens overfor denne gruppe af antibiotika i bakterier fra kalkunkød skal betragtes som et folkesundhedsproblem,” forklarer Ana Sofia Ribeiro Duarte, seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet.
Uklart hvorfor resistens stiger
DANMAP viser også, at der gennem det sidste årti er sket en stigning i resistens overfor fluorquinoloner i danskproducerede slagtekyllinger. Fluorquinoloner er antibiotika, som bruges til at behandle infektioner - også livstruende - hos mennesker.
Efter et fald i 2020 og 2021 steg fluorquinolonresistens i Campylobacter jejuni fra slagtekyllinger igen i 2022 og vendte tilbage til det niveau, der blev observeret to år før. Selvom årlige svingninger i resistens skal fortolkes med omhu på grund af varierende datatilgængelighed, stiger fluoroquinolonresistens i Campylobacter jejuni fra slagtekyllinger både i Danmark og flere andre EU-lande.
”Årsagen til stigningen i fluoroquinolonresistente Campylobacter jejuni i Danmark er uklar, da fluoroquinoloner ikke bruges til at behandle fødevareproducerende dyr i landet,” fortæller Ana Sofia Ribeiro Duarte.
Hos kvæg rapporterer DANMAP om et fald i resistens i Campylobacter jejuni bakterier og en stigning i resistens i E. coli bakterier.
I grisekød er der desuden for tredje år i træk et fald i forekomst af multiresistente SalmonellaTyphimurium.
Lav resistens i Danmark i forhold til det meste af EU
Samlet set er en lavere forekomst af antibiotikaresistens påvist i Danmark end i de fleste andre EUlande. Det er et resultat af, at myndigheder, forskere og erhvervsorganisationer har arbejdet målrettet sammen for at kontrollere brugen af antibiotika til både mennesker og dyr igennem flere årtier.
Læs mere
DANMAP-programmet har siden 1995 overvåget brugen af antibiotika til mennesker og dyr i Danmark, og forekomsten af antibiotikaresistens blandt bakterier i dyr, mennesker og fødevarer. Bag DANMAP står DTU Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut.
Hent DANMAP-rapporten for 2022 fra DANMAP’s website.
Interesserede kan desuden finde ”Decision (EU) 2020/1729” om overvågning og rapportering af
antimikrobiel resistens hos zoonotiske og kommensale bakterier” i Official Journal of the European
Union.