Det samlede forbrug af antibiotika til grise er steget for andet år i træk, målt i kg aktivt stof. Det skyldes primært en stigning i brugen af antibiotika af typen neomycin og apramycin til behandling af fravænningsdiarré hos smågrise.
Det er værd at bemærke, at forbruget af antibiotika målt i kg aktivt stof kun er steget for fravænnede grise. Imidlertid viser opgørelsen, at andelen af grise som behandles er steget i alle aldersgrupper.
”Udover stigende forbrug som følge af ophørt brug af medicinsk zink til fravænningsgrise, kan meget af det øgede forbrug af antibiotika til smågrise forklares ved, at produktionen af smågrise i Danmark er steget. Samtidig er antallet af slagtegrise faldet. Ud over det øgede brug af neomycin og apramycin, er brugen af makrolider til behandling af grise i alle aldersgrupper steget” siger seniorforsker Marianne Sandberg fra DTU Fødevareinstituttet.
Brugen af medicinsk zink er ophørt
I perioden 2022 til 2023 er brugen af medicinsk zink ophørt, og lovgivningen for behandling af dyr med antibiotika vedrørende dosering og behandlingsvarighed er ændret. Begge dele er faktorer, som kan have effekt på antibiotikaforbrug.
Antibiotika til behandling af kvæg, fjerkræ, kæledyr og i akvakultur
DANMAP 2023 viser også, at forbruget af antibiotika til voksent kvæg er faldet. De mest anvendte antibiotika til kvæg er smalspektrede penicilliner. Derimod er forbruget til kalve under 1 år steget. Makrolider og amfenikoler er de hyppigstes brugte antibiotika til behandling af kalve.
For fjerkræ og akvakultur er forbruget af antibiotika faldet. Derimod er forbruget til kæledyr steget, hvilket skyldes øget brug af kombinationsprodukter med sulfonamider og trimethoprim.